bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Langoszki wg Remigiusza Rączki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Zrobione przez męża wg przepisu Kuchnia śląska na TVS Silesia prowadzonego przez Remigiusza Rączkę.

Langoszki wg Remigiusza Rączki

Składniki:

Langoszki wg Remigiusza Rączki

 

 

Sposób przygotowania:

Langoszki wg Remigiusza Rączki
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier, sol i łyżke mąki. odstawić w ciepłe miejsce na około godzine. Ziemniaki ugotowac, przecisnac. Wysypać mąkę do naczynia, w jej środku zrobić zagłębienie, do którego wlać drożdże z mlekiem. Dodać ziemniaki i olej i wyrobić ciasto. Odrobinę posolić, jeszcze raz wyrobić, po czym posypać mąką i owinąć w ściereczkę. Zostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż ciasto wyrośnie.
W między czasie robimy np sos czosnkowy.
Na patelnię wylać olej na wysokość ok. 6cm. Z wyrośniętego ciasta odrywać po kawałku i formować ręcznie cienkie placki. Smażyć je z jednej i z drugiej strony na gorącym oleju, aż nabiorą złotego koloru. Podawać gorące, polane sosem czosnkowym lub posypane tartym żółtym serem lub keczupem. Można tez dac plaster pomidora i na to sos i ser..
Wychodzi ich dość sporo z tej porcji

Tagi:

raczki