Sposób przygotowania:
Lasagne po bolońsku smakosza
Przygotowanie:
Boczek pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Dodać obrane i drobno pokrojone warzywa: cebulę i marchewkę i selera. Podsmażyć, skropić wodą, dusić przez 8 minut. Dodać wołowinę oraz oczyszczoną pokrojoną na małe kawałki wątróbkę. Zalać rosołem, wymieszanym z koncentratem pomidorowym. Dolać wino. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Poddusić. Masło rozpuścić, wsypać powoli mąkę i podsmażyć, ciągle mieszając. Zestawić z ognia, dodać zimne mleko i śmietanę. Gotować chwilę, uważając, by nie przypalić sosu. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Naczynie wysmarować tłuszczem, ułożyć warstwę lasagne, przykryć warstwę fałszu, polać beszamelem i posypać parmezanem. Czynności powtarzać aż do wyczerpania składników. Zapiekać 45 min. w gorącym piekarniku.
Boczek pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Dodać obrane i drobno pokrojone warzywa: cebulę i marchewkę i selera. Podsmażyć, skropić wodą, dusić przez 8 minut. Dodać wołowinę oraz oczyszczoną pokrojoną na małe kawałki wątróbkę. Zalać rosołem, wymieszanym z koncentratem pomidorowym. Dolać wino. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Poddusić. Masło rozpuścić, wsypać powoli mąkę i podsmażyć, ciągle mieszając. Zestawić z ognia, dodać zimne mleko i śmietanę. Gotować chwilę, uważając, by nie przypalić sosu. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Naczynie wysmarować tłuszczem, ułożyć warstwę lasagne, przykryć warstwę fałszu, polać beszamelem i posypać parmezanem. Czynności powtarzać aż do wyczerpania składników. Zapiekać 45 min. w gorącym piekarniku.