Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Lasagne wg Mysiuni

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

wyjątkowo smaczne danie z makaronem

Lasagne wg Mysiuni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lasagne wg Mysiuni

 

  • 16 szt makaronu lasagne
  • 0,5kg mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • ketchup
  • 20 dag sera zółtego
  • przyprawy
  • olej

Sposób przygotowania:

Lasagne wg Mysiuni
Na patelnie wlewamy nieco oleju, wrzucamy mięso i podsmażamy przez 10 minut z dodatkiem soli, pieprzu i dużej ilości lubczyku. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al'dente przez 5 minut.


Na patelni wlewamy niedużo oleju, dodajemy pokrojone w drobną kostkę cebulę oraz przeciśnięty czosnek i doprawiamy je solą i pieprzem, kiedy się zrumienią dodajemy pokrojone w kostkę i wcześniej obrane ze skórki pomidory, doprawiamy lubczykiem i podsmażamy jeszcze 6 minut.


Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy odrobine oleju, nastepnie układamy 3 plastry makaronu lasagne 1/3 mięsa, 1/3 startego żółtego sera, trochę sosu z pomidorów i trochę ketchupu, po czym przykrywamy następną warstwą makaronu i układamy te same warstwy.


jako ostatnią warstwę układamy sporą ilość sera - lasanie zapiekamy w piekarniku przez 35 minut.


Gorącą lasagne wyjmujemy z naczynia i jemy zaraz po przygotowaniu
Lasagne wg Mysiuni
wszystkie przygotowane składniki przed układaniem
Lasagne wg Mysiuni
dodany czosnek nadaje świetny aromat całej potrawie
Lasagne wg Mysiuni
Etap 3
Lasagne wg Mysiuni
Etap 4