IrenaM

IrenaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 195]

Lasagne z awokado i mozarellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Odmieniona wersja tradycyjnego lassagne z ciągnącą mozarellą i awokado

Lasagne z awokado i mozarellą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lasagne z awokado i mozarellą

 

  • 12 szt makaron do lasagne ,
  • 500 gram mięso mielone ,
  • 4 szt cebula ,
  • 1 szt awokado ,
  • 1 szt mozarella ,
  • 150 gram przecier pomidorowy ,
  • 200 gram ser zółty ,
  • sól do smaku ,
  • do smaku pieprz ,
  • do smaku papryka słodka mielona,
  • do smaku oregano

 

Sposób przygotowania:

Lasagne z awokado i mozarellą
Cebulę obieramy, kroimy w pół księżyce i smażymy na niewielkiej ilości oleju jak się już zeszkli dodajemy mięso mielone i smażymy ciągle mieszając . Przyprawiamy do smaku, dodajemy przecier pomidorowy i dodajemy wodę (około szklanki) tak aby konsystencja była dość wodnista. Awokado myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę. 1/4 część przygotowanego wcześniej sosu odkładamy, do reszty dodajemy awokado (można doprawić). Smażymy około 7 minut. Do foremki na dno rozprowadzamy 1/3 sosu z awokado, następnie kładziemy 3 płaty do lasagne (surowe) tak aby zakryć całą powierzchnię, ponownie sos z awokado i 3 płaty. Kładziemy odłożoną część sosu (tą bez awokado) i pokrojony w plastry ser mozarella rozkładamy równomiernie po całej powierzchni. Ponownie 3 płaty makaronu i ostatnią część sosu z awokado. Ser tarkujemy i posypujemy całe danie. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 35-40 minut. Podajemy na gorąco. Smacznego!
Lasagne z awokado i mozarellą
dodajemy mięso mielone i smażymy ciągle mieszając
Lasagne z awokado i mozarellą
Do foremki na dno rozprowadzamy 1/3 sosu z awokado, następnie kładziemy 3 płaty do lasagne
Lasagne z awokado i mozarellą
ser mozarella rozkładamy równomiernie po całej powierzchni
Lasagne z awokado i mozarellą
Ser tarkujemy i posypujemy całe danie.