Sposób przygotowania:
Lasagne z warzywami i mięsem wg Triss
Mięso mielone podsmażyć w garnku i doprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić. Papryki, cebulę, czosnek i pomidory pokroić w kostkę. Kawałek marchwi pokroić w kosteczkę, a resztę zetrzeć na tarce razem z pietruszką. Na rozgrzanym oleju podsmażyć paprykę i kostkę marchwi. Smażyć parę minut i dodać cebulę i czosnek. Gdy papryka zmięknie dodać tartą pietruszkę i marchew. Podlać odrobiną wody, dodać kostki pomidorów. Poddusić kilka minut, gdy marchew i papryka będą miękkie, dodać podsmażone mięso mielone. Wymieszać, dodać koncentrat pomidorowy. Płynu nie powinno być dużo, większość odparować. Doprawić oregano i pieprzem oraz solą. Makaron podgotować partiami w osolonej wodzie (nie daję surowego), aby był elastyczny. Formę żaroodporną wysmarować olejem, ułożyć 4 płaty makaronu, porcję sosu, posypać tartym serem i oregano. Powinny wyjść 4 warstwy, ostatnia powinna kończyć się makaronem posypanym serem. Piec ok. 40 min. w 180st. C.