dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 261]

Laskowy orzeszek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Orzechowo-czekoladowe ciasto, dość szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne :) Na cienki czekoladowy spód wyłożona jest śmietanowo-orzechowa masa. To przykład jak w prosty sposób można zrobić coś pysznego :)

Laskowy orzeszek

Składniki:

Laskowy orzeszek

ciasto

  • 3 małe jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 50 ml oleju
  • 50 ml mleka
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1 lekko zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia

masa

  • 250 g mascarpone
  • 400 ml kremówki
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • 1 szklanka mielonych orzechów laskowych

dekoracja

  • 1/4 szklanki mielonych orzechów laskowych
  • 4 kostki mlecznej czekolady
  • 10 kolorowych bez

Sposób przygotowania:

Laskowy orzeszek
Do miski wbić jajka, dodać cukier, ubić na puszystą masę. Wlać olej, mleko, wsypać kakao, mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować na jednolitą masę. Wylać do blaszki o wymiarach 32x21 cm, wyrównać.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 15-17 min. Ostudzić.

Do miski wyłożyć mascarpone, wlać kremówkę, dodać cukier, krótko ubić na sztywną masę. Wsypać orzechy, wymieszać łyżką. wyłożyć na ostudzone ciasto, wyrównać.

Na wierzch masy orzechowej rozsypać mielone orzechy, startą czekoladę i pokruszone bezy. Schłodzić.