akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Ciasto Toffifee

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Puszysty biszkopt kajmakowy, słodki krem Toffifee i chrupiąca pod zębami wkładka bezowa czekoladowo- orzechowa. Całość tworzy naprawdę wyśmienite ciasto, które sprawdzi się zarówno na małych, jak i na większych uroczystościach. Serdecznie polecam!

Ciasto Toffifee Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto Toffifee

 

 

  • Krem Toffifee:
  • 200g czekoladek Toffifee
  • 50g masła
  • 550 g śmietany kremówki 36 %

 

  • Wkładka bezowa czekoladowo- orzechowa:
  • 4 białka
  • 4 łyżki cukru
  • 100 g zmielonych orzechów laskowych
  • 50 g rozpuszczonej czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka mąki pszennej

 

 

  • Poncz:
  • dowolny alkohol/ mocna kawa

 

  • Dodatkowo:
  • posiekane orzechy laskowe
  • czekoladki Toffifee do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ciasto Toffifee
1. Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodać cukier, cały czas miksować. Żółtka roztrzepać w misce i również powoli i delikatnie wlewać do białek z cukrem, cały czas miksując (piana nie może opaść!) Dodać kajmak i wymieszać. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać, wsypać do piany, delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Masę przelać do dwóch form o wymiarach 35x24 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w 180st.C około 20 minut. Po tym czasie wyjąć i pozostawić do wystudzenia. 2. Wkładka bezowa czekoladowo- orzechowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodać cukier, cały czas miksować. Następnie dodać rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę, zmiksować. Wsypać orzechy, przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Pianę przelać do formy 35x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180st.C około 25-30 minut. Po tym czasie wyjąć i pozostawić do wystudzenia. 3. Krem Toffifee: Czekoladki Toffifee drobno posiekać nożem, umieścić w garnuszku. Dodać masło oraz 50 g śmietanki kremówki. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając aby masa się nie przypaliła. Podgrzewać, aż do rozpuszczenia się składników. Krem przelać do słoiczka i schłodzić do zgęstnienia kremu. Resztę śmietany ubić na sztywno, stopniowo dodawać zgęstniały krem, dobrze miksując do połączenia się składników. 4. Polewa: Wszystkie składniki umieścić w garnuszku. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając do rozpuszczenia się masła. Powinna powstać jednolita polewa. Następnie zdjąć z ognia i pozostawić do lekkiego zgęstnienia. 5. Kolejność: Jeden z biszkoptów nasączyć, umieścić w formie. Wysmarować go ½ kremu Toffifee i posypać posiekanymi orzechami laskowymi. Na orzechy wyłożyć wkładkę bezową czekoladowo- orzechową. Na nią wyłożyć resztę kremu oraz posypać orzechami. Całość przykryć ostatnim biszkoptem nasączonym alkoholem/ kawą. Na wierzch ciasta wylać polewę czekoladową oraz udekorować posiekanymi orzechami i czekoladkami Toffifee. Schłodzić w lodówce do stężenia. Smacznego!
Ciasto Toffifee
Upieczony i ostudzony biszkopt kajmakowy.
Ciasto Toffifee
Przygotowywanie pysznego kremu Toffifee.
Ciasto Toffifee
Upieczona wkładka bezowa czekoladowo- orzechowa.
Ciasto Toffifee
Udekorowanie ciasta polewą czekoladową.