Sposób przygotowania:
Ciasto Toffifee
1. Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodać cukier, cały czas miksować. Żółtka roztrzepać w misce i również powoli i delikatnie wlewać do białek z cukrem, cały czas miksując (piana nie może opaść!) Dodać kajmak i wymieszać. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać, wsypać do piany, delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Masę przelać do dwóch form o wymiarach 35x24 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w 180st.C około 20 minut. Po tym czasie wyjąć i pozostawić do wystudzenia. 2. Wkładka bezowa czekoladowo- orzechowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodać cukier, cały czas miksować. Następnie dodać rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę, zmiksować. Wsypać orzechy, przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Pianę przelać do formy 35x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180st.C około 25-30 minut. Po tym czasie wyjąć i pozostawić do wystudzenia. 3. Krem Toffifee: Czekoladki Toffifee drobno posiekać nożem, umieścić w garnuszku. Dodać masło oraz 50 g śmietanki kremówki. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając aby masa się nie przypaliła. Podgrzewać, aż do rozpuszczenia się składników. Krem przelać do słoiczka i schłodzić do zgęstnienia kremu. Resztę śmietany ubić na sztywno, stopniowo dodawać zgęstniały krem, dobrze miksując do połączenia się składników. 4. Polewa: Wszystkie składniki umieścić w garnuszku. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając do rozpuszczenia się masła. Powinna powstać jednolita polewa. Następnie zdjąć z ognia i pozostawić do lekkiego zgęstnienia. 5. Kolejność: Jeden z biszkoptów nasączyć, umieścić w formie. Wysmarować go ½ kremu Toffifee i posypać posiekanymi orzechami laskowymi. Na orzechy wyłożyć wkładkę bezową czekoladowo- orzechową. Na nią wyłożyć resztę kremu oraz posypać orzechami. Całość przykryć ostatnim biszkoptem nasączonym alkoholem/ kawą. Na wierzch ciasta wylać polewę czekoladową oraz udekorować posiekanymi orzechami i czekoladkami Toffifee. Schłodzić w lodówce do stężenia. Smacznego!




gosiapiotrek23
Mniam1