Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Łatwa babka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Łatwa babka

Składniki:

Łatwa babka

 

  • 5 jaj
  • kostka margaryny
  • szklanka cukru
  • pól szklanki maki pszennej
  • szklanka maki kartoflanej
  • aromat cytrynowy(lub trochę otartej skórki z cytryny)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Łatwa babka
Jajka z cukrem ubić na parze aż masa zgęstnieje i będzie biała.
Mąkę pszenna i ziemniaczaną, połączyć razem, dodać proszek do pieczenia, przesiać i powoli dokładać do masy jajecznej. Następnie roztopić margarynę, ostudzić i małym strumieniem wlewać do ciasta ciągle miesząc. Dodać aromaty i lekko zamieszać.
Tortownice wysmarować tłuszczem i wlać ciasto. Włożyć do nagrzanego piernika i piec przez 40 minut w temperaturze
180 stopni.

Tagi:

mak