kathrineczka

kathrineczka

Kucharz
[Przepisów: 9]

latwe tiramisu

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 4

przygotowanie ok.20min chłodzenie ok.4 godz.... naprawdę proste pyszne ciacho:D

latwe tiramisu

Składniki:

latwe tiramisu

 

  • 6 żółtek
  • 6 czubatych łyżek cukru
  • 50 dag mascarpone
  • 4 łyżki amaretto (można zastąpić innym mocnym i wyrazistym alkoholem)
  • około 20 biszkoptów "kocie języczki"
  • 1 i 1/2 szklanki mocnej kawy, świeżo zaparzonej i całkowicie wystudzonej (może być rozpuszczalna)
  • 2 łyżki gorzkiego, naturalnego kakao
  • opcjonalnie: 2 łyżki startej gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

latwe tiramisu
1. Żółtka przełóż do miski, dodaj cukier i ucieraj mikserem na najwyższych obrotach przez 8-10 minut, aż zamienią się puszysty kogiel-mogiel o barwie prawie białej.2. Do masy dodaj mascarpone i miksuj minutę, aż całkowicie połączy się z masą jajeczną.3. Do kawy dodaj amaretto. Biszkopty zanurzaj w zimnej kawie na 2-3 sekundy, następnie lekko nimi potrząsając, usuń nadmiar płynu. W płaskim naczyniu ułóż warstwę biszkoptów, zalej je 1/3 masy. Na niej ułóż następną warstwę namoczonych biszkoptów, zalej kremem.Czynność jeszcze raz powtórz (liczba warstw zależy od wielkości naczynia, czasem będzie ich więcej, czasem mniej, ostatnia warstwa to masa).4. Naczynie dokładnie owiń folią spożywczą i wstaw na co najmniej 4 godziny (albo jeszcze lepiej na całą noc) do lodówki.5. Przed podaniem deser pokrój na kwadraty nożem zanurzonym na chwilę w gorącej wodzie i delikatnie wyjmij z naczynia. Każdą porcję posyp kakao i czekoladą. Smakuje jeszcze lepiej z kieliszkiem amaretto!