iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Książka Kucharska: Pieczemy domowe pieczywo!

Łatwy chlebek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Jest to jeden z najłatwiejszych chlebków jakie miałam okazję zrobić, ale też jeden z najlepszych.

Łatwy chlebek Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Łatwy chlebek

 

Sposób przygotowania:

Łatwy chlebek
Drożdże rozetrzeć z cukrem i odstawić na kilka minut. Do miski przesiać mąkę dodać do niej sól i przemieszać, następnie dodać zaczyn drożdżowy, wodę i olej, wszystko dokładnie wyrobić już wyrobione i gładkie ciasto zagniatać jeszcze około 5 min, a potem przykryć i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Dwie mniejsze keksówki ( u mnie jedna i jedna okrągła forma) wysmarować na dnie olejem. Wyrośnięte ciasto delikatnie podzielić na dwie części i umieścić je w formach po wierzchu posmarować delikatnie zimną wodą i odstawić na 30 min.Piekarnik nagrzać do 230 st i piec chleb 15 min, następnie zmniejszyć temp. do 200 st i piec kolejne 25 min po upieczeniu wystudzić na kratce.
Łatwy chlebek
Wyrośniete ciasto przełożyć do foremek

Tagi:

chleb pieczywo