InesS

InesS

Starszy Kucharz
[Przepisów: 38]

Lazania Co Kto Lubi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kilka wariantów pysznego włoskiego dania - użyj tego, co akurat masz w lodówce lub na co masz dziś czas i ochotę.

Lazania Co Kto Lubi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lazania Co Kto Lubi

 

  • 4 średniej wielkości cebule;
  • 50-60 dag mięsa mielonego lub 3 puszki tuńczyka (najlepiej w sosie własnym);
  • 30-40 dag pieczarek;
  • 80 dag pomidorów lub 2 puszki pomidorów lub sos pomidorowy w torebce;
  • przyprawy: pieprz / sól / ostra papryka / oregano / bazylia / tymianek / cząber;
  • 25 dag sera żółtego lub/i ser mozzarella,
  • płaty makaronu lazania,
  • duża patelnia / garnek o grubym dnie, wysokie naczynie żaroodporne, folia aluminiowa lub papier do pieczenia.

 

 

Sposób przygotowania:

Lazania Co Kto Lubi
Pokrój w drobną kostkę cebulę i podsmaż ją na złoty kolor na dużej patelni lub garnku o grubym dnie, następnie dorzuć mięso mielone / tuńczyka z puszki i po chwili pokrojone pieczarki. Gdy całość lekko się podsmaży, dodaj sparzone i obrane ze skórki świeże pomidory / pomidory z puszki wraz z zalewą / rozrobiony sos pomidorowy z torebki i dopraw wybranymi przyprawami. Duś farsz około 10-15 minut. Zetrzyj żółty ser na tarce o dużych oczkach lub pokrój ser mozzarella w cienkie plastry. Żaroodporne naczynie wyłóż folią aluminiową lub papierem do pieczenia, i układaj kolejno: płaty makaronu (nie musisz ich gotować, przejdą sosem i zmiękną w trakcie zapiekania), farsz i ser - do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą Twojej lazanii powinien być ser. Tak przygotowaną lazanię piecz w piekarniku rozgrzanym do 180C przez 30 minut.
Lazania Co Kto Lubi
Pokrój w kostkę i podsmaż cebulę, następnie dorzuć mięso lub rybę i po chwili pieczarki. Gdy całość lekko się podsmaży, dodaj pomidory i wybrane przyprawy.
Lazania Co Kto Lubi
Żaroodporne naczynie wyłóż folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
Lazania Co Kto Lubi
Układaj kolejno: płaty makaronu, farsz i ser - do wyczerpania składników.
Lazania Co Kto Lubi
Lazanię piecz w piekarniku rozgrzanym do 180C przez 30 minut.