Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Lazania mojej mamy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Prosta, smaczna lazania przygotowana przez moją mamę.

Lazania mojej mamy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lazania mojej mamy

 

  • 1/2 opakowania makaronu lazania
  • 1,3 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 600 ml soku pomidorowego
  • 20 dkg żółtego sera
  • olej do posmarowania foremki
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Sposób przygotowania:

Lazania mojej mamy
Duże naczynie do zapiekania posmarować lekko olejem. Na jego dnie ułożyć warstwę suchego makaronu. Do mięsa (można użyć zmielonej szynki lub łopatki) dodać pokrojoną w kostkę cebulę, sól, pieprz, trochę przyprawy uniwersalnej i posiekaną natkę pietruszki, dokładnie wymieszać. Masę mięsną podzielić na 5 części, jedną ułożyć na płatach makaronu, polać sokiem pomidorowym (również 1/5 ilości soku). W ten sam sposób przygotować kolejne cztery warstwy. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, rozłożyć na wierzchu lazanii. Lazanię zapiekać w 180 stopniach przez ok. 25 minut.
Lazania mojej mamy
Płaty makaronu lazania ułożone na dnie naczynia do zapiekania.
Lazania mojej mamy
Mięso wymieszane z cebulą natką pietruszki i przyprawami.
Lazania mojej mamy
Mięso rozłożone na płatach makaronu i polane sokiem pomidorowym.
Lazania mojej mamy
Starty żółty ser rozłożony na wierzchu lazanii.