cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Lazania z bakłażanem i serem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne danie z płatów makaronu zapiekanych z bakłażanem i serem.

Lazania z bakłażanem i serem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Lazania z bakłażanem i serem

 

  • /4 porcje/
  • 250 g płatów lazania/ lasagne/
  • 3-4 bakłażany
  • ok.350 g sera cresenza / może być mozzarella lub inny do zapiekania/
  • ok.80 g świeżo startego parmezanu,
  • pęczek świeżej bazylii
  • oliwa z oliwek /2-3 łyżki/
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Lazania z bakłażanem i serem
-Bakłażany umyć ,osuszyć , pokroić wzdłuż na cienkie plastry /kilka milimetrów/. -Każdy plaster posmarować cienką warstwą oliwy / użyć pędzelka/ i grillować kilka minut z każdej strony. Delikatnie posolić i oprószyć pieprzem. -Płaty makaronu zanurzyć kilka minut we wrzątku. -Dno naczynia do zapiekania /20 na 20 cm/ posmarować oliwą. -Na dnie ułożyć warstwę bakłażana ,rozłożyć cienko ser . -Posypaćlistkami bazylii , startym parmezanem i przykryć płatem ciasta. -Ponownie ułożyć warstwę bakłażana ,ser ,bazylię, parmezan i ciasto. - Kontynuować układanie warstw do wykończenia poroduktów. -Ostatnią warstwę powinny stanowić bakłażany i ser. -Zapiekankę skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C i piec ok. 20-25 minut. Zapiekanę podawać z salsą pomidorową Ser użyty do zapiekanki można częściowo zastąpić beszamelem.
Lazania z bakłażanem i serem
Przygotować plastry bakłażana a płaty ciasta lekko podgotować.
Lazania z bakłażanem i serem
W naczyniu do zapiekania układać warstwami poszczególne składniki.
Lazania z bakłażanem i serem
Zapiekankę wstawić do gorącego piekarnika na ok 20-25 minut.