Sposób przygotowania:
Lazania z bakłażanem i serem
-Bakłażany umyć ,osuszyć , pokroić wzdłuż na cienkie plastry /kilka milimetrów/. -Każdy plaster posmarować cienką warstwą oliwy / użyć pędzelka/ i grillować kilka minut z każdej strony. Delikatnie posolić i oprószyć pieprzem. -Płaty makaronu zanurzyć kilka minut we wrzątku. -Dno naczynia do zapiekania /20 na 20 cm/ posmarować oliwą. -Na dnie ułożyć warstwę bakłażana ,rozłożyć cienko ser . -Posypaćlistkami bazylii , startym parmezanem i przykryć płatem ciasta. -Ponownie ułożyć warstwę bakłażana ,ser ,bazylię, parmezan i ciasto. - Kontynuować układanie warstw do wykończenia poroduktów. -Ostatnią warstwę powinny stanowić bakłażany i ser. -Zapiekankę skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C i piec ok. 20-25 minut. Zapiekanę podawać z salsą pomidorową Ser użyty do zapiekanki można częściowo zastąpić beszamelem.
edytaha
darmiona
cris
darmiona