Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Lasagne z młodą kapustką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 110
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna zapiekanka przekładana makaronem, mięsem z kurczaka w aromatycznej przyprawie oraz młodą kapustą a to wszystko zapiekane z serem.

Lasagne z młodą kapustką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Lasagne z młodą kapustką

 

  • 1 filet z kurczaka
  • 1 główka kapusty młodej
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 papryka czerwona
  • 10 dag boczku surowego
  • 12 płatów lasagne
  • Olej do smażenia
  • 15 dag sera żółtego
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżka przyprawy Gyros

Sposób przygotowania:

Lasagne z młodą kapustką

I

Lazania z młodą kapustką
Przygotowanie mięsa, kroimy w kostke i doprawiamy przyprawą Gyros.

1. Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą Gyros oraz solą. Smażymy na rozgrzanym oleju.

II

Lazania z młodą kapustką
Przygotowanie warzyw

2. Cebulę obieramy, drobno kroimy, szklimy na rozgrzanym oleju.

3. Do cebuli dodajemy poszatkowana kapustę, obraną, starta na tarce o dużych oczkach marchew, pokrojoną w paseczki paprykę. Doprawiamy pieprzem, solą, octem jabłkowym oraz cukrem. Około 15 minut smażymy.

4. Boczek drobno kroimy, przesmażamy na patelni i łączymy z kapustą.

III

Lazania z młodą kapustką
układanie makaronu

5. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy cztery płaty surowego makaronu lasagne.

IV

Lazania z młodą kapustką
układanie warstw

6. Na makaron wykładamy połowę kapusty, ponownie układamy lasagne, następnie mięso, ostatnia warstwa makaronu i przykrywamy pozostałą kapustą. Wierzch posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem.

7. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C.

V

Lazania z młodą kapustką

8. Zapiekanka gotowa.

9. Smacznego.