Sposób przygotowania:
Lasagne z młodą kapustkąI
1. Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą Gyros oraz solą. Smażymy na rozgrzanym oleju.
II
2. Cebulę obieramy, drobno kroimy, szklimy na rozgrzanym oleju.
3. Do cebuli dodajemy poszatkowana kapustę, obraną, starta na tarce o dużych oczkach marchew, pokrojoną w paseczki paprykę. Doprawiamy pieprzem, solą, octem jabłkowym oraz cukrem. Około 15 minut smażymy.
4. Boczek drobno kroimy, przesmażamy na patelni i łączymy z kapustą.
III
5. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy cztery płaty surowego makaronu lasagne.
IV
6. Na makaron wykładamy połowę kapusty, ponownie układamy lasagne, następnie mięso, ostatnia warstwa makaronu i przykrywamy pozostałą kapustą. Wierzch posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem.
7. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C.
V
8. Zapiekanka gotowa.
9. Smacznego.