Sposób przygotowania:
Lasagne łazankowa
1. Kapusta:
Kapustę drobno poszatkować. Przełożyć do garnka. Zalać wodą i gotować około 5 minut. Wodę odcedzić. Na dno garnka wrzucić masło. Chwilę podsmażyć kapustę na maśle. Następnie dodać ziele angielskie, liście laurowe, przyprawę uniwersalną oraz kminek. Kapustę podlać wodą (1/2 szklanki). Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać do kapusty. Kapustę dusić na małym ogniu około 20 minut, cały czas mieszając. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
2. Mięso:
Karkówkę przełożyć do garnka. Zalać wodą, posolić i gotować do miękkości. Mięso wyjąć i pokroić na mniejsze kawałki. Na oliwie podsmażyć mięso na rumiano. Oprószyć solą i pieprzem.
3. Makaron lasagne włożyć do gotującej się wody. Gotować około 7 minut. lasagnedelikatnie wyjąć z wody.
4. Na jeden z płatów makaronowych wyłożyć porcję kapusty. Następnie ułożyć drugi płat makaronu. Wyłożyć porcję mięsa. Znów ułożyć makaron i kapustę. Tak postępować, aż do wyczerpania składników. Wierzch posypać startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem.
5. Lasagne ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zapiekać około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Kapustę drobno poszatkować. Przełożyć do garnka. Zalać wodą i gotować około 5 minut. Wodę odcedzić. Na dno garnka wrzucić masło. Chwilę podsmażyć kapustę na maśle. Następnie dodać ziele angielskie, liście laurowe, przyprawę uniwersalną oraz kminek. Kapustę podlać wodą (1/2 szklanki). Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać do kapusty. Kapustę dusić na małym ogniu około 20 minut, cały czas mieszając. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
2. Mięso:
Karkówkę przełożyć do garnka. Zalać wodą, posolić i gotować do miękkości. Mięso wyjąć i pokroić na mniejsze kawałki. Na oliwie podsmażyć mięso na rumiano. Oprószyć solą i pieprzem.
3. Makaron lasagne włożyć do gotującej się wody. Gotować około 7 minut. lasagnedelikatnie wyjąć z wody.
4. Na jeden z płatów makaronowych wyłożyć porcję kapusty. Następnie ułożyć drugi płat makaronu. Wyłożyć porcję mięsa. Znów ułożyć makaron i kapustę. Tak postępować, aż do wyczerpania składników. Wierzch posypać startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem.
5. Lasagne ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zapiekać około 20 minut w temperaturze 180 stopni.