migdans

migdans

Kucharz
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Meksykańska Lasagne z ciasta własnej roboty

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lasagne inspirowane warzywami z Meksyku. Bardzo zdrowa i pożywna wersja typowego i lubianego dania!

Meksykańska Lasagne z ciasta własnej roboty Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Meksykańska Lasagne z ciasta własnej roboty

 

  • Ciasto na lasagne:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • 0,5kg mięsa mielonego
  • paczka HORTEX Mieszanka Meksykańska
  • bulionetka wołowa
  • 5 średniej wielkość cebul
  • 4 ząbki czosnku
  • 300ml śmietana
  • olej do smażenia
  • sół, pieprz do smaku
  • masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego

Sposób przygotowania:

Meksykańska Lasagne z ciasta własnej roboty
Ciasto na lasagne: Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Wałkujemy podsypując mąką, tak, aby ciasto się nie kleiło. Pokroić w prostokątne pasy - kształt naczynia żaroodpornego. Farsz: Zeszklić poszatkowaną cebulkę, dodać mielone mięso, udusić bez soli ok. 15 min, po czym dodać posiekany czosnek, poddusić. Po chwili dodać zamrożoną mieszankę meksykańską HORTEX, wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć plastrami lasagne, po czym dodać połowę farszu. Następnie kolejna warstwa lasagne i znowu farsz. Górną warstwę lasagne wysmarować śmietaną (jogurtem naturalnym). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200C przez 30 minut. zostawić do ostygnięcia. Smacznego!
Meksykańska Lasagne z ciasta własnej roboty
Składniki
Meksykańska Lasagne z ciasta własnej roboty
Farsz
Meksykańska Lasagne z ciasta własnej roboty
Warstwy Lasagne