slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1004]

Domowa lasagne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na smaczne danie obiadowe lub kolacyjne. To moja pierwsza w życiu lasagne ale nie ostatnia. Polecam.

Domowa lasagne

Składniki:

Domowa lasagne

 

  • 15 płatów makaronu do lasagne
  • 2 małe cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g mięsa mielonego z piersi indyka
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 1 łyżka oleju
  • pół łyżeczki soli, pieprzu, ziół prowansalskich i oregano
  • 50 g żółtego sera

 

Sposób przygotowania:

Domowa lasagne
Makaron obgotowujemy w dużej ilości wody z dodatkiem soli i oliwy przez 2 minuty (po kilka płatów). Następnie delikatnie odsączamy płaty makaronu i rozdzielamy płaty lasagne.

Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy cebulę z czosnkiem, potem dodajemy mięso mielone i razem smażymy aż mięso zmieni kolor na biały.

Dodajemy pomidory z puszki, przyprawy i zioła i razem dusimy przez 10 minut pod przykryciem.

Beszamel: rozpuszczamy masło w rondelku na niewielkim ogniu, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę (mieszamy aby nie było grudek). Potem wlewamy mleko i mieszamy aż nie będzie grudek.

Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu, aż sos zacznie gęstnieć. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy przyprawami, mieszamy.

Ser żółty kroimy w cienkie plasterki. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem.

Układamy na przemian w naczyniu: makaron, sos pomidorowy, makaron, sos pomidorowy, makaron, sos pomidorowy, makaron i na wierzchu sos beszamelowy.

Na wierzchu układamy ser żółty. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.  

Tagi:

lasagne danie