Sposób przygotowania:
Domowa lasagne
Makaron obgotowujemy w dużej ilości wody z dodatkiem soli i oliwy przez 2 minuty (po kilka płatów). Następnie delikatnie odsączamy płaty makaronu i rozdzielamy płaty lasagne.
Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy cebulę z czosnkiem, potem dodajemy mięso mielone i razem smażymy aż mięso zmieni kolor na biały.
Dodajemy pomidory z puszki, przyprawy i zioła i razem dusimy przez 10 minut pod przykryciem.
Beszamel: rozpuszczamy masło w rondelku na niewielkim ogniu, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę (mieszamy aby nie było grudek). Potem wlewamy mleko i mieszamy aż nie będzie grudek.
Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu, aż sos zacznie gęstnieć. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy przyprawami, mieszamy.
Ser żółty kroimy w cienkie plasterki. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem.
Układamy na przemian w naczyniu: makaron, sos pomidorowy, makaron, sos pomidorowy, makaron, sos pomidorowy, makaron i na wierzchu sos beszamelowy.
Na wierzchu układamy ser żółty. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy cebulę z czosnkiem, potem dodajemy mięso mielone i razem smażymy aż mięso zmieni kolor na biały.
Dodajemy pomidory z puszki, przyprawy i zioła i razem dusimy przez 10 minut pod przykryciem.
Beszamel: rozpuszczamy masło w rondelku na niewielkim ogniu, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę (mieszamy aby nie było grudek). Potem wlewamy mleko i mieszamy aż nie będzie grudek.
Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu, aż sos zacznie gęstnieć. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy przyprawami, mieszamy.
Ser żółty kroimy w cienkie plasterki. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem.
Układamy na przemian w naczyniu: makaron, sos pomidorowy, makaron, sos pomidorowy, makaron, sos pomidorowy, makaron i na wierzchu sos beszamelowy.
Na wierzchu układamy ser żółty. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.