Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Ziemniaczki prezesa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 80
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Doskonały dodatek do mięsa, ziemniaki faszerowane sosem pieczarkowym z aromatycznym boczkiem. Rewelacyjne spełniają się na grillu.

Ziemniaczki prezesa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ziemniaczki prezesa

 

  • 14 szt. ziemniaków
  • · 1 opak. sosu pieczarkowego w proszku
  • · 1 cebula
  • · 15 dag boczku wędzonego
  • · Olej do smażenia
  • · 1 szk. wody
  • · 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
  • · Sól
  • · 15 dag sera żółtego

Sposób przygotowania:

Ziemniaczki prezesa

I

Ziemniaczki Prezesa
Myjemy, obieramy ziemniaki, robimy otwór i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Ziemniaki obieramy, myjemy i robimy w nich otwór.

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, doprawiamy przyprawą do ziemniaków oraz solą.

II

Ziemniaczki Prezesa
obieramy, drobno kroimy cebulę

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.

W tym czasie robimy farsz, cebulę drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju.

III

Ziemniaczki Prezesa
boczek

Do cebuli dodajemy drobno pokrojony boczek.

IV

Ziemniaczki Prezesa
sos

W rondelku gotujemy sos pieczarkowy z wodą, do chwili, kiedy zrobi się gęsty i łączymy z boczkiem.

V

Ziemniaczki Prezesa

Gotowym farszem napełniamy każdy otwór w ziemniakach.

VI

Ziemniaczki Prezesa

Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy wierzch ziemniaków.

Na chwilę wstawiamy do piekarnika do chwili rozpuszczenia się sera.

Ziemniaki gotowe.