Sposób przygotowania:
Lasagne z soczewicą
Pora pokroić na pół plasterki i podsmażyć na maśle. Do porów wysapać surową soczewicę wlać 1 szkl wody i dusić ok 7 minut.
Następnie dodać koncentrat pomidorowy, oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku, wlać 125 ml zimnej wody i gotować kolejne 5 minut.
Pomidory z puszki doprawić solą pieprzem , dodać czosnek przeciśnięty przez praskę , tarty ser żółty i wymieszać.
Śmietanę wymieszać z serkiem topionym. Makaron można obgotować kilka minut ale nie trzeba. Naczynie żaroodporne wysmarować cienką warstwą oleju i układać w nim kolejno: 2 płaty makaronu lasagne, 1/4 farszu z soczewicy i porów, 1/4 pomidorów i tak do wyczerpania składników.
Na górze lasagne powinien znaleźć się farsz przykryty pomidorami i sos śmietanowy.
Piec 35-40 minut w temp 180 stopni.
Następnie dodać koncentrat pomidorowy, oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku, wlać 125 ml zimnej wody i gotować kolejne 5 minut.
Pomidory z puszki doprawić solą pieprzem , dodać czosnek przeciśnięty przez praskę , tarty ser żółty i wymieszać.
Śmietanę wymieszać z serkiem topionym. Makaron można obgotować kilka minut ale nie trzeba. Naczynie żaroodporne wysmarować cienką warstwą oleju i układać w nim kolejno: 2 płaty makaronu lasagne, 1/4 farszu z soczewicy i porów, 1/4 pomidorów i tak do wyczerpania składników.
Na górze lasagne powinien znaleźć się farsz przykryty pomidorami i sos śmietanowy.
Piec 35-40 minut w temp 180 stopni.