zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Łazanki

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Łazanki z ręcznie robionym makaronem to jest to.

Łazanki

Składniki:

Łazanki

 

  • NA MAKARON:
  • 1kg mąki pszennej
  • 2 jajka
  • ok. 1,5 szkl letniej wody
  • DODATKI:
  • 60 dkg boczku wędzonego
  • 4 średnie cebule
  • 50 dkg kapusty kiszonej
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Łazanki
Kapustę gotujemy do miękkości. Z mąki, jajek i wody zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy na cienkie placki. Układamy każdy osobno do lekkiego przeschnięcia. Boczek i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy boczek, dodajemy cebulę i podsmażamy aż cebula będzie miękka. Placki kroimy w paski przesypując mąką aby się nie skleiły, nakładamy na siebie i kroimy w romby. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Ugotowany makaron wykładamy do naczynia, dodajemy kapustę i podsmażony boczek, solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy. SMACZNEGO.