aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Łazanki a'la bigos

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kto by pomyślał że makaron z bigosem może być taki dobry !!!

Łazanki a'la bigos Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Łazanki a'la bigos

 

  • 400 g makaronu
  • główka kapusty
  • 30 dkg schabu
  • cebula
  • 20 dkg pieczarek
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Vegeta, liść laurowy, majeranek
  • pieprz, papryka słodka i ostra

 

Sposób przygotowania:

Łazanki a'la bigos
Kapustę pozbawić wierzchnich liści, dokładnie umyć i poszatkować, następnie przełożyć do miski i posolić. Odstawić aż puści sok. W tym czasie przygotować schab. Mięso dokładnie oczyścić z błonek i pokroić w kostkę. W brytfance rozgrzać olej, wrzucić mięso i chwilę podsmażyć, następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę, podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości. Pieczarki obrać i ugotować w osolonej wodzie ok. 5 min., odcedzić, pokroić w plasterki i dodać do mięsa. Gotową kapustę odcisnąć i przełożyć do brytfanki, całość dokładnie wymieszać, dodać przyprawy, i dusić razem ok. 1 godz. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy, a kiedy się dobrze rozpuści w kapuście naczynie zdjąć z ognia i pozostawić odkryte, aby nadmiar wody odparował. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i wymieszać z bigosem.
Łazanki a'la bigos