zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Łazanki na świderkach

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Miałam strasznego lenia i nie chciało mi się zagniatać makaronu. Ugotowałam więc świderki i też było smacznie.

Łazanki na świderkach

Składniki:

Łazanki na świderkach

 

  • 500 g makaronu świderki
  • 1 duża cebula
  • 250 g chudego wędzonego podgardla
  • 150 g wędzonej mielonki
  • 150 g kiełbasy toruńskiej
  • 350 g kiszonej kapusty ( ugotowanej )
  • 2 solidne garście suszonych grzybów ( mieszane )
  • 3 duże pieczarki ( rozwinięte )
  • 2 łyżki domowego smalcu
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Łazanki na świderkach
Grzyby namoczyć i ugotować. Po wystudzeniu posiekać. Kapustę ugotować, przestudzić po czym odcedzić i także posiekać. Cebulę i pieczarki oczyścić i pokroić w kostkę. Podgardle i obie kiełbasy pokroić także w kostkę. W garnku nastawić wodę na makaron, po zagotowaniu posolić ją i znowu zagotować. Do gotującej się wody wsypać makaron i gotować all dente. W międzyczasie jak gotuje się makaron na patelni roztopić smalec i wrzucić cebulę, pieczarki i posiekane grzyby. wszystko podsmażyć i dodać kapustę i nadal chwilę smażyć. Na drugiej patelni przesmażyć kiełbasy i podgardle. Ugotowany makaron odcedzić i przerzucić do dużego naczynia aby swobodnie można było mieszać składniki. Do makaronu dodać podsmażone składniki i wymieszać. Po chwili doprawić do smaku i znowu wymieszać. Najlepiej spożywać od razu. Gdy ostygną podsmażyć na patelni, będą jeszcze smaczniejsze.