Sposób przygotowania:
Łazanki z kapustą i grzybami
Grzyby namoczyć wcześniej w ciepłej wodzie, u mnie moczą się zazwyczaj przez noc. Wodę w której moczyły się grzyby wylać, grzyby zalać drugą wodą i ugotować.
Grzybki osączyć a wodę w której się gotowały zachować bo będzie potrzebna. Wystudzone ugotowane grzybki pokroić na małe kawałki. Kapustę kiszoną przepłukać, jeśli jest bardzo kwaśna to przepłukać ze dwa razy.
Następnie przepłukaną kapustę pokroić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Rozgrzać głęboką patelnię z odrobiną oleju i podrumienić cebulę. Następnie dodać pokrojoną kiszoną kapustę. Chwilę razem smażyć. Potem wlać wodę oraz ok 0,5 szklanki wody w której gotowały się grzybki ( nie dajemy za dużo bo wywar jest mocny i gorzkawy).
Dodać też pokrojone wcześniej ugotowane grzyby, listki laurowe, angielskie ziele, sporą szczyptę majeranku oraz sól do smaku. Patelnię przykryć i gotować ok 15-20 minut.
Potem patelnię odkryć i gotować kapustę do miękkości aż woda całkowicie odparuje. Jeśli woda za szybko odparuje a będzie jeszcze twardawa to podlać jeszcze trochę wodą i gotować aż całkowicie odparuje. Do gotowej kapusty z grzybami dodac 3-4 łyżki oleju i wymieszać.
Łazanki ugotować i dobrze osączyć. Wymieszać z gotową kapustą. Nakładać na talerze i podawać.
Grzybki osączyć a wodę w której się gotowały zachować bo będzie potrzebna. Wystudzone ugotowane grzybki pokroić na małe kawałki. Kapustę kiszoną przepłukać, jeśli jest bardzo kwaśna to przepłukać ze dwa razy.
Następnie przepłukaną kapustę pokroić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Rozgrzać głęboką patelnię z odrobiną oleju i podrumienić cebulę. Następnie dodać pokrojoną kiszoną kapustę. Chwilę razem smażyć. Potem wlać wodę oraz ok 0,5 szklanki wody w której gotowały się grzybki ( nie dajemy za dużo bo wywar jest mocny i gorzkawy).
Dodać też pokrojone wcześniej ugotowane grzyby, listki laurowe, angielskie ziele, sporą szczyptę majeranku oraz sól do smaku. Patelnię przykryć i gotować ok 15-20 minut.
Potem patelnię odkryć i gotować kapustę do miękkości aż woda całkowicie odparuje. Jeśli woda za szybko odparuje a będzie jeszcze twardawa to podlać jeszcze trochę wodą i gotować aż całkowicie odparuje. Do gotowej kapusty z grzybami dodac 3-4 łyżki oleju i wymieszać.
Łazanki ugotować i dobrze osączyć. Wymieszać z gotową kapustą. Nakładać na talerze i podawać.