Sposób przygotowania:
Łazanki z kiszonej kapusty z grzybami
Kiszoną kapustę kilkukrotnie płuczemy pod bieżącą wodą aby nie była zbyt kwaśna. Następnie zalewamy ją wodą, wrzucamy kostkę rosołową grzybową, ziele angielskie oraz listek laurowy i ścieramy marchewkę na tarce na dużych oczkach. Całość obgotowujemy ok. 15-20 minut do chwili kiedy kapusta będzie miękka. W międzyczasie kroimy kiełbasę i cebulę w kosteczkę. Najpierw podsmażamy na patelni kiełbasę bez dodatku tłuszczu (sam wytopi się z kiełbasy), a następnie wsypujemy pokrojoną cebulkę i szklimy ją na złocisto. W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu. Suszone grzyby zalewamy odrobiną wrzątku i pozostawiamy do namoczenia. Gdy kapusta będzie już miękka odcedzamy ją i gdy przestygnie kroimy nożem na mniejsze kawałki. Do kapusty dodajemy podsmażoną kiełbaskę z cebulką, ugotowany makaron oraz grzyby odciśnięte z wody. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ja przed podaniem odsmażam całość na patelni przez kilka minut wtedy łazanki są jeszcze lepsze. Smacznego!