Sposób przygotowania:
Dorsz w cieście z poremETAP 1:
Drożdże rozrabiam w misce w letniej wodzie kilka łyżek, dosypuję dwie łyżki mąki, dodaję szczyptę cukru.
Odstawiam do wyrośnięcia. do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję wodę letnią, masło roztopione , sól i wyrabiam mikserem ciasto. Odstawiam w ciepłe miejsce na półtorej godziny.
ETAP 2:
Dorsza filet pozbawiam skóry, kroję na kawałki, dodaję jajko, pokrojoną natkę, płatki owsiane, bułkę tartą, sól, pieprz, sok z cytryny. Całość mieszam. Por kroję drobno i przesmażam na maśle klarowanym.
Na tej samej patelni przesmażam pokrojone pieczarki.
ETAP 3:
Ciasto zagniatam rękoma dzielę na dwie części. Na papierze odrysowuję kształt ryby, bez płetw ale z ogonem. Zrobiłam to odręcznie. Wycinam kształt. Na papierze do pieczenie wałkuje ciasto połowę. Przykładam szablon ryby i odcinam na cieście jej kształt.
Układam na nim farsz z ryby, por i pieczarki. Zostawiam po 1 cm bez farszu od brzegów. Farsz dociskam. Pozostałe ciasto rozwałkowuję na grubszy blat, przykładam go do ryby, dociskam palcami i odcinam nadmiar ciasta. Z reszty wycinam płetwy dwie, i robię małą nakrętką okrągłe łuski.
ETAP 4:
Płetwy doklejam, ciasto po bokach sklejam widelcem przyciskając go. Łuski przyklejam na żółtko zaczynając od ogona. Z pozostałego ciasta robię oko, smaruję rybę żółtkiem przed wstawieniem do piekarnika.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika góra dół 220 stopni na 10 minut, zmniejszam na 180 stopni i piekę 20 minut, potem zmieszam na 160 stopni i piekę 20 minut. Rybę podaję ciepłą.
SylaUla