Sposób przygotowania:
Łazanki z makiem
Muszę wyznać że kluski z makiem jeszcze nigdy gościły na wigilijnym stole w mojej rodzinie.Kilka razy zastanawiałam się nad ich przygotowaniem ale zawsze jakoś brakowało mi odwagi.I proszę,nadarzyła się okazja :) Muszę wyznać,to mój debiut.Przejrzałam kilka przepisów i wypracowałam własny,jak się okazało całkiem smaczny.Zapraszam na łazanki z makiem. Zacznij od przygotowania maku. Jeśli chcesz aby Twoje kluseczki były fenomenalne zrezygnuj z gotowej masy makowej. Mak zalej mlekiem, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu ok. 30 minut. W tym czasie mak napęcznieje, wchłonie większą część mleka. Odcedź mak na gęstym sicie, wystudź a następnie trzykrotnie zmiel. Żółtka utrzyj na puch z cukrem pudrem. Śmietankę ubij na sztywno. W dużej misce wymieszaj ubitą śmietankę i żółtka. Dodaj do nich mak oraz bakalie i miód. Dokładnie wymieszaj. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku, jeszcze ciepły dodaj do makowej masy. Wymieszaj dokładnie. Przed podaniem udekoruj bakaliami.