kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Łazanki z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zapraszam na mój makowy debiut

Łazanki z makiem

Składniki:

Łazanki z makiem

 

  • 200 g maku
  • 500 ml mleka

 

  • 2 garści suszonej żurawiny
  • 2 garści suszony śliwek
  • 2 garści grubo siekanych orzechów włoski
  • 1 garść rodzynek
  • 1 garść płatków migdałowych
  • 1 garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 150 ml słodkiej śmietanki
  • 5 łyżek miodu

 

  • 200 g makaronu łazanki

Sposób przygotowania:

Łazanki z makiem
Muszę wyznać że kluski z makiem jeszcze nigdy gościły na wigilijnym stole w mojej rodzinie.Kilka razy zastanawiałam się nad ich przygotowaniem ale zawsze jakoś brakowało mi odwagi.I proszę,nadarzyła się okazja :) Muszę wyznać,to mój debiut.Przejrzałam kilka przepisów i wypracowałam własny,jak się okazało całkiem smaczny.Zapraszam na łazanki z makiem. Zacznij od przygotowania maku. Jeśli chcesz aby Twoje kluseczki były fenomenalne zrezygnuj z gotowej masy makowej. Mak zalej mlekiem, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu ok. 30 minut. W tym czasie mak napęcznieje, wchłonie większą część mleka. Odcedź mak na gęstym sicie, wystudź a następnie trzykrotnie zmiel. Żółtka utrzyj na puch z cukrem pudrem. Śmietankę ubij na sztywno. W dużej misce wymieszaj ubitą śmietankę i żółtka. Dodaj do nich mak oraz bakalie i miód. Dokładnie wymieszaj. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku, jeszcze ciepły dodaj do makowej masy. Wymieszaj dokładnie. Przed podaniem udekoruj bakaliami.