jerzorek.lysy

jerzorek.lysy

Kuchcik
[Przepisów: 5]

Łazanki z mięsem i kapustą.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jest to danie które przyrządzam "przy okazji" gotowania rosołu wołowego. Składniki dla 4 osób.

Łazanki z mięsem i kapustą.

Składniki:

Łazanki z mięsem i kapustą.

 

  • kiszonej kapusty, średnia cebula, łyżka smalcu, pieprz, duża szczypta kminku, liść laurowy, 25dag makaronu łazankowego.

Sposób przygotowania:

Łazanki z mięsem i kapustą.
Kapustę gotować z dwoma szklankami wody, kminkiem i liściem laurowym ok 20min pod przykryciem. Odcedzić na sicie - niech sok spłynie samoczynnie. Ugotowane i oddzielone od kości mięso wołowe i odsączoną kapustę zmielić. W woku podsmażyć na smalcu drobno pokrojoną cebulę, dodać zmielone mięso z kapustą dokładnie wymieszać doprawić pieprzem, przykryć i dusić 10min. Makaron zagotować na miękko wg. przepisu na opakowaniu, odcedzić i dodać do farszu. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki i dusić kilka min. Jeżeli makaron zacznie się przypalać trzeba dolać pół szklanki gotowanej wody. Smacznego - moja rodzina się tym zajada, przeważnie w sobotę. WAŻNE!!! Podstawa tego dania to dobra, kiszona kapusta czyli danie jest zimowo-wiosenne.