Sposób przygotowania:
Łazanki z mięsem mielonym i suszonymi pomidorami
Mięso mielone doprawić 1 łyżką lubczyku, 1 łyżeczką papryki, curry, kolendrą, 2 łyżkami sosu sojowego, solą i pieprzem, dodać majonez oraz musztardę. Dokładnie wymieszać i odstawić na min. 30 min.
Kapustę kiszoną poszatkować, opłukać i zagotować w wodzie. Odcedzić i przepłukać. Czynności te powtórzyć dwu- lub trzykrotnie w zależności od poziomu kwaśności kapusty.
Przygotowaną tak kapustę zagotować, dodać liście laurowe i ziarna jałowca oraz poszatkowaną cebulę (opcjonalnie wcześniej podsmażoną) i obrane, pokrojone na plasterki marchewki. Dodać odrobinę soli, wymieszać i gotować na małym ogniu. W tym czasie kiełbasę pokroić na plasterki i dodać do kapusty. Wymieszać. Delikatnie gotować pod przykryciem przez ok. 20 min, co jakiś czas mieszając, do uzyskania lekkiej miękkości kapusty. Następnie dodać oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki, całość posolić, wymieszać i jeszcze chwilę gotować. Pieczarki oddadzą daniu trochę wody.
Na patelni podgrzać odrobinę oleju z zalewy suszonych pomidorów i podsmażyć lekko mięso mielone. Tak przygotowane dodać do kapusty, następnie dodać również suszone pomidory oraz pozostałe składniki, tj. lubczyk, paprykę wędzoną, sos sojowy, gałkę muszkatołową, ketchup, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz. Dokładnie wymieszać i gotować do czasu aż suszone pomidory zmiękną.
Gdy całość będzie gotowa, można opcjonalnie dodać czosnek, wówczas już nie gotować, tylko wymieszać danie z czosnkiem i przykryć na kilka minut.
Następnie zagotować makaron łazanki zgodnie z przepisem na opakowaniu. Tak przyrządzony wsypać do przygotowanej kapusty z resztą składników, całość wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Najlepiej smakuje na drugi dzień, mocno podsmażone.
Kapustę kiszoną poszatkować, opłukać i zagotować w wodzie. Odcedzić i przepłukać. Czynności te powtórzyć dwu- lub trzykrotnie w zależności od poziomu kwaśności kapusty.
Przygotowaną tak kapustę zagotować, dodać liście laurowe i ziarna jałowca oraz poszatkowaną cebulę (opcjonalnie wcześniej podsmażoną) i obrane, pokrojone na plasterki marchewki. Dodać odrobinę soli, wymieszać i gotować na małym ogniu. W tym czasie kiełbasę pokroić na plasterki i dodać do kapusty. Wymieszać. Delikatnie gotować pod przykryciem przez ok. 20 min, co jakiś czas mieszając, do uzyskania lekkiej miękkości kapusty. Następnie dodać oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki, całość posolić, wymieszać i jeszcze chwilę gotować. Pieczarki oddadzą daniu trochę wody.
Na patelni podgrzać odrobinę oleju z zalewy suszonych pomidorów i podsmażyć lekko mięso mielone. Tak przygotowane dodać do kapusty, następnie dodać również suszone pomidory oraz pozostałe składniki, tj. lubczyk, paprykę wędzoną, sos sojowy, gałkę muszkatołową, ketchup, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz. Dokładnie wymieszać i gotować do czasu aż suszone pomidory zmiękną.
Gdy całość będzie gotowa, można opcjonalnie dodać czosnek, wówczas już nie gotować, tylko wymieszać danie z czosnkiem i przykryć na kilka minut.
Następnie zagotować makaron łazanki zgodnie z przepisem na opakowaniu. Tak przyrządzony wsypać do przygotowanej kapusty z resztą składników, całość wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Najlepiej smakuje na drugi dzień, mocno podsmażone.