BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1424]

Łazanki z kapustą i kiełbasą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzisiaj serwuje łazanki z kapustą i kiełbasą.Łazanki robi się bardzo szybko są pyszne. Lubiane przez moich domowników. Jest kilka sposobów przyrządzania łazanek, ja podaje mój przepis.

Łazanki z kapustą i kiełbasą

Składniki:

Łazanki z kapustą i kiełbasą

 

  • makaron łazanki 250 g,
  • kapusta kiszona około 700 g,
  • kiełbasa śląska lub toruńska około około 600 g,
  • boczek wędzony około 250 g,
  • cebula 1 szt. większa,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • przyprawa w płynie do smaku,
  • liść laurowy 2 szt,
  • ziele angielskie 4 ziarenka,
  • masło klarowne 3 łyżki,

Sposób przygotowania:

Łazanki z kapustą i kiełbasą
Makaron łazanki gotujemy według opisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju.

Po ugotowaniu odcedzamy.

Kapustę kiszoną wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy.

Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. 

Gotujemy około 40 minut. 

Ugotowaną kapustę odcedzamy i w razie potrzeby drobniej kroimy.

Boczek wędzony kroimy w kostkę i podsmażamy, dodajemy pokrojoną w plastry lub pół plastry kiełbasę i razem jeszcze podsmażamy. 

Podsmażoną kiełbasę z boczkiem dodajemy do ugotowanej kapusty .

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę również podsmażamy a następnie dodajemy do kapusty.

Całość dokładnie mieszamy doprawiamy przyprawą uniwersalną , solą , pieprzem oraz przyprawą w płynie.

Na koniec dodajemy ugotowany makaron razem dokładnie mieszamy i jeszcze chwile podsmażamy i podajemy. 

Smacznego.