Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Łazanki z młodą kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Lekkie ale sycące danie w sam raz na lato. Szybko się je przygotowuje i szybko zjada. Dobre także na zimno.

Łazanki z młodą kapustą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łazanki z młodą kapustą

 

  • 250 g makaronu łazanki
  • 1 mała główka młodej kapusty
  • 0,5 pęczka koperku
  • 1 młoda cebula
  • 2 łyżki masła
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Łazanki z młodą kapustą
Cebulę posiekać drobniutko i wrzucić na rozgrzane masło w rondlu. Zeszklić. Kapustę obrać z brzydkich liści, oczyścić i poszatkować. Wrzucić do cebuli, wymieszać, dusić na małym ogniu.

Koperek umyć, osuszyć i posiekać. Wrzucić pod koniec duszenia. W międzyczasie ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić.

Kapustę doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać makaron plus 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu. Wymieszać i chwilę razem podgrzewać.
Łazanki z młodą kapustą
posiekaną drobno cebulkę zeszklić na maśle
Łazanki z młodą kapustą
oczyszczoną kapustę nalezy posiekać niezbyt drobno
Łazanki z młodą kapustą
do miękkiej kapusty dodać posiekany koperek
Łazanki z młodą kapustą
wrzucić ugotowany makaron, doprawić i chwilę podrzewać