kayleb

kayleb

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 25]

Łazanki z młodą kapustą

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczne, aromatyczne łazanki z młodą kapustą ;)

Łazanki z młodą kapustą

Składniki:

Łazanki z młodą kapustą

 

  • pół główki kapusty (młoda jest najlepsza);
  • makaron łazanki;
  • pęto kiełbasy (podwawelska, toruńska);
  • 10 dag boczku;
  • jedna średnia cebulka;
  • sól i pieprz do smaku;
  • ziele angielskie (3 ziarna), liść laurowy (4 listki);
  • dwie łyżki oleju.

Sposób przygotowania:

Łazanki z młodą kapustą
Kapustę kroimy i wrzucamy do garnka z posoloną wodą. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy aż kapusta będzie miękka. W międzyczasie gotujemy makaron, a na oleju przysmażamy kiełbasę i boczek pokrojone na drobną kosteczkę. Jak mięsko będzie już lekko przypieczone dodajemy cebulę również pokrojoną w kosteczkę. Smażymy razem aż się cebulka zeszkli. Do ugotowanej kapusty wrzucamy makaron a następnie wlewamy z patelni mięso wraz z tłuszczem. Całość trzeba porządnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem (pieprzu polecam dać więcej bo świetnie podkreśla smak).