Sposób przygotowania:
Łazanki z młodą kapust i serem twarogowy
Masło rozpuścić z mlekiem. Jajo wymieszaj z mąką, dolej wodę i mleko z masłem. Dokładnie wyrób jednolite i zawarte ciasto. Rozwałkuj na grubość 1-2 mm i wycinaj małe kwadratowe łazanki o boku 1,5 cm. Rozłóż na desce, przykryj lnianą ścierką i susz przez ok 20 min. Gotuj w wodzie z oliwą i odcedź. Zahartuj zimną woda na druszlaku. Młodą kapustę pokrój w kostkę o boku 2-3 cm. Sparz na wrzącej wodzie przez ok. 8 min. Cebulę pokruj w drobną kostkę i przesmaż na oliwie, na brązowy kolor. Sparzoną kapustę przesmaż na oliwie, dodaj łazanki i cebulę. Wszystko razem dobrze podgrzej. Wyłóż na talerz i posyp świeżym twarogowym serem.