Sposób przygotowania:
Łazankowe kule zapiekane z seremEtap I
Grzyby moczyłam w wodzie ok 7 godzin (najlepiej zalać je wodą i zostawić na całą noc). Boczek pokroiłam w małą kostkę i delikatnie opiekłam. Dodałam umyte, osuszone i pokrojone w pół talarki pieczarki oraz 2 łyżki oleju.
Etap II
Kapustę opłukałam i posiekałam wraz z odciśniętymi na sicie grzybami leśnymi. Dodałam do boczku. Praską wgniotłam 2 ząbki czosnku i doprawiłam solą oraz pieprzem. Makaron gotowałam al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, ok 4-5 minut ciągle mieszając.
Etap III
Makaron odcedziłam, przelałam zimną wodą by się nie posklejał i połączyłam z farszem, jajkiem oraz 3 łyżkami majonezu- dokładnie wymieszałam. Na dłoń nabierałam sporą porcję i ugniatając formowałam kule o śr ok. 6cm. Pozostawiłam w chłodnym miejscu na ok 30 minut.
Etap IV
Każdą kulę delikatnie opiekłam na rozgrzanym oleju, uważając by się nie zdeformowały. Przełożyłam do ceramicznego naczynia żaroodpornego, posypałam posiekanym szczypiorkiem i obficie posypałam startym serem żółtym. Wstawiłam do nagrzanego do 190st C piekarnika na ok 40 minut. Podałam na ciepło.