edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Leciutkie kokosanki

  • 15
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Nigdy nie wyrzucam „niepotrzebnych” białek. Zamrażam je w malutkich pojemniczkach, a kiedy uzbieram więcej – piekę pyszne kokosanki

Leciutkie kokosanki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Leciutkie kokosanki

 

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 16 dag cukru pudru
  • 20 dag wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Leciutkie kokosanki
Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. Białka ubiłam ze szczyptą soli i przesianym cukrem pudrem na gęstą, lśniącą masę. Dodałam wiórki kokosowe i dokładnie wymieszałam łyżką. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 150 stopni z termo obiegiem. Masę wyłożyłam na blachę łyżką, formując podłużne ciasteczka. Piekłam 20 minut. Po 15 minutach kokosanki zaczęły się rumienić, więc pilnowałam ich, żeby się nie przypaliły. Zdjęłam z blachy dopiero po całkowitym wystygnięciu, ponieważ na ciepło są zbyt miękkie.
Leciutkie kokosanki
Białka ubiłam ze szczyptą soli i przesianym cukrem pudrem.
Leciutkie kokosanki
Dodałam wiórki kokosowe i dokładnie wymieszałam łyżką.
Leciutkie kokosanki
Masę wyłożyłam na blachę łyżką formując podłużne ciasteczka.
Leciutkie kokosanki
Ciasteczka zdjęłam z blachy dopiero po całkowitym wystygnięciu.