iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Leciutkie muffiny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Korzystając z ostatnich dni wakacji moje córki zaczynają w kuchni tworzyć słodkości, aby dobrze zakończyć te wakacje. Tym razem upiekły muffinki.

Leciutkie muffiny Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Leciutkie muffiny

 

  • 2 szklanki po 220 ml mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
  • 115 gram roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 10 dag czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

Leciutkie muffiny
Na sucho wymieszać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia cukrem i 1/2 łyzeczki soli. W drugiej misce wymieszać mleko z płynnym masłem i ubitymi jajkami na koniec dodać sok cytrynowy i olej. Mokre składniki wlać do suchych i przy pomocy miski wymieszać. Czekoladę drobno posiekać i dodać do ciasta. 12 foremek do muffin wyłożyć papilotkami i napełnić do 3/4 wysokości ciastem, piec w temp. 200 st około 15 minut i wystudzić. Po wystudzeniu muffinkom wystarczy tylko cukier puder, ale nam została szklanka budyniu waniliowego który po wystudzeniu został utarty na krem z 10 dag masła i 2 łyżkami cukru pudru i tym kremem zostały ozdobione muffiny. 
Leciutkie muffiny
Ciasto przełożyć do przygotowanych foremek.