mala-madzia

mala-madzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 47]

Leczo Madzi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Takie danie można podać zarówno na obiad jak i na kolację. Jest smaczne i nie trudne do wykonania nawet dla amatorów kuchni ;)

Leczo Madzi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Leczo Madzi

 

  • (dla 3 osób):
  • 1 czerwona papryka
  • 4 jajka
  • 5 sztuk cebuli średniej wielkości
  • 2 długie kiełbasy zwyczajnej regionalnej (podwawelskiej)
  • 5 pomidorów
  • 3 grubsze plastry żółtego sera
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • pieprz cayenne
  • przyprawa śródziemnomorska z bazylią i oregano
  • pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Leczo Madzi
Kiełbasy kroimy w półksiężyce i smażymy na chrupko na patelni a następnie na tłuszczu z kiełbasy przyrumieniamy cebulkę pokrojoną w grubą kostkę. Paprykę kroimy na krótkie paski a pomidory najpierw na połówki, z których wycinamy miejsca po szypułkach a później te połówki na ćwiartki. Na czystą i rozgrzaną patelnię wlewamy szklankę wody by poddusić nieco paprykę, potem wrzucamy cebulę wraz z pomidorami i koncentratem pomidorowym. Dusimy około 10min na największym ogniu pilnując cały czas by woda nie wyparowała. Dodajemy kiełbasę i przyprawy (łyżkę stołową przyprawy śródziemnomorskiej i dużą szczyptę pieprzu cayenne). Przykrywamy pokrywką i tym razem na zmniejszonym ogniu dusimy kolejne ok 10min. W miseczce roztrzepujemy jajka razem ze sporą ilością pieprzu. Zdejmujemy pokrywkę z patelni i smażymy mieszając aż woda wyparuje po czym wlewamy jajka. Na najmniejszym ogniu dokładnie mieszając smażymy do całkowitego ścięcia się jajek. Na wierzchu układamy plastry sera (nie mieszając) i przykrywamy by się rozpuścił. Nakładamy na talerze łopatką tak aby na każdym z nich było leczo z nienaruszonym plastrem sera, który ozdabiamy listkami natki pietruszki.
Leczo Madzi
Pokrojoną kiełbaskę smażymy na patelni
Leczo Madzi
Z pomidorów wycinamy miejsca po szypułkach
Leczo Madzi
PołówkiPomidorówKroimyJeszczeNaĆwiartki
Leczo Madzi
Wszystkie składniki dusimy na patelni