kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 900]

Leczo warzywne z grzybami leśnymi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pełne kolorowych warzyw, przenikających się smakiem, wegetariańskie leczo z leśnymi grzybami. To danie doskonałe po jesiennym grzybobraniu, ale z powodzeniem możemy przygotować je poza sezonem z grzybów mrożonych.

Leczo warzywne z grzybami leśnymi

Składniki:

Leczo warzywne z grzybami leśnymi

podstawowe

  • 2 średnie cebule
  • białą część pora
  • 2-3 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • 2 małe kalarepy
  • 2 marchewki
  • czerwona papryka
  • żółta papryka
  • 400-500g leśnych grzybów
  • 0,5l bulionu warzywnego
  • sól, czarny pieprz, tymianek, majeranek, słodka papryka
  • szklanka zielonego groszku

Sposób przygotowania:

Leczo warzywne z grzybami leśnymi
W sporym garnku rozgrzewamy nieco oleju. Szklimy na nim posiekaną w piórka cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i por pokrojony w półplasterki.

Kalarepę i papryki kroimy w kostkę, marchewkę w plasterki. Warzywa dodajemy do cebuli i pora, przesmażamy razem kilka minut. Dodajemy oczyszczone grzyby leśne (większe grzyby kroimy na mniejsze części) i podlewamy bulionem. Całość doprawiamy solą, czarnym pieprzem, tymiankiem, majerankom i słodką papryką. Gotujemy na małym ogniu przez 30 minut raz po raz mieszając. Na ostatnie 7 minut gotowania dodajemy zielony groszek.

Doprawiamy do smaku. Serwujemy z grzankami z bagietki.