Sposób przygotowania:
Leczo z dyni i pomidorów
Przygotować składniki na leczo.
Dynie obmyć, przekroić na ćwiartki, obrać z twardej skóry a następnie pokroić w kostkę.
Kiełbasę pokroić w plasterki.
Paprykę opłukać oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w grubszą kostkę albo w paski.
Pomidory sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórek.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, ciągle mieszając.
Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę i podsmażać dalej.
Dodać pokrojoną paprykę i poddusić kilka minut.
Dodać pokrojoną w kostkę dynię oraz pokrojone obrane ze skórek pomidory.
Dodać liście laurowe i ziela angielskie.
Podgotować razem do miękkości dolewając bulionu, według potrzeby, u mnie (1 szklanka)
Doprawić do smaku papryką w proszku, solą i pieprzem.
Dynie obmyć, przekroić na ćwiartki, obrać z twardej skóry a następnie pokroić w kostkę.
Kiełbasę pokroić w plasterki.
Paprykę opłukać oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w grubszą kostkę albo w paski.
Pomidory sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórek.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, ciągle mieszając.
Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę i podsmażać dalej.
Dodać pokrojoną paprykę i poddusić kilka minut.
Dodać pokrojoną w kostkę dynię oraz pokrojone obrane ze skórek pomidory.
Dodać liście laurowe i ziela angielskie.
Podgotować razem do miękkości dolewając bulionu, według potrzeby, u mnie (1 szklanka)
Doprawić do smaku papryką w proszku, solą i pieprzem.
gusia1000