BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Leczo z dyni i pomidorów

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Robiłam leczo z cukinii i bardzo nam smakowało, wiec mając w domu dynie postanowiłam zrobić leczo z dyni, przyznaje że mój mąż za bardzo nie przepada za dynią, ale leczo mu bardzo posmakowało.

Leczo z dyni i pomidorów Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Leczo z dyni i pomidorów

 

Sposób przygotowania:

Leczo z dyni i pomidorów
Przygotować składniki na leczo.

Dynie obmyć, przekroić na ćwiartki, obrać z twardej skóry a następnie pokroić w kostkę.

Kiełbasę pokroić w plasterki.

Paprykę opłukać oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w grubszą kostkę albo w paski.

Pomidory sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórek.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, ciągle mieszając.

Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę i podsmażać dalej.

Dodać pokrojoną paprykę i poddusić kilka minut.

Dodać pokrojoną w kostkę dynię oraz pokrojone obrane ze skórek pomidory. 

Dodać liście laurowe i ziela angielskie.

Podgotować razem do miękkości dolewając bulionu, według potrzeby, u mnie (1 szklanka)

Doprawić do smaku papryką w proszku, solą i pieprzem.
Leczo z dyni i pomidorów
Przygotowanie składników na pysznego lecza
Leczo z dyni i pomidorów
Zalanie pomidorów gorącą wodą w celu usunięcia skórki
Leczo z dyni i pomidorów
Obranie i skrojenie wszystkich składników
Leczo z dyni i pomidorów
Podsmażanie pokrojonej cebulki i kiełbasy do lecza
Leczo z dyni i pomidorów
Do podsmażonej cebulki dodanie reszty warzyw, podsmażanie i wykończenie lecza