kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 913]

Książka Kucharska: Sprawdzone przepisy na leczo

Leczo warzywne z młodą kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Moja własna fuzja leczo i bigosu z młodej kapusty. Warzywny kociołek pełen pysznych i zdrowych sezonowych warzyw, okraszony mielonym mięsem.

Leczo warzywne z młodą kapustą

Składniki:

Leczo warzywne z młodą kapustą

 

  • 500g mięsa mielonego
  • pęczek rzodkiewek
  • 2 czerwone papryki
  • mała cukinia
  • mała główka młodej kapusty
  • 3 pomidory lub puszka pomidorów
  • oliwa do smażenia
  • dwie średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5l bulionu
  • sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk

 

Sposób przygotowania:

Leczo warzywne z młodą kapustą
Cebule siekamy w drobną kostkę czosnek przeciskamy. W garnku podgrzewamy 2 łyżki oliwy szklimy czosnek i cebulę. Dodajemy mięso mielone i przesmażamy aż zmieni kolor. Drobno szatkujemy kapustę, kroimy w plasterki rzodkiewkę, a papryki i cukinię w kostkę. Warzywa dokładamy do mięsa. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i dowolnie kroimy. Dodajemy do mięsa z warzywami. Całość podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem do miękkości. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, papryką i lubczykiem. Serwujemy z ryżem posypane świeżą zieleniną.