Sposób przygotowania:
Leczo z wieloma darami sierpnia
Skórkę pomidorów nacinam delikatnie (krzyżyk w miejscu gdzie był ogonek) i zalewam wrzącą wodą. Po ok. 5 minutach przelewam zimną wodą i obieram ze skórki. Pozostałe warzywa kroję: paprykę w paski, cebule w pióra, bakłażana i cukinię w kostkę, a chili i czosnek w drobną kosteczkę. W szerokim rondlu rozgrzewam 1 łyżkę oleju, wrzucam pokrojony boczek i smażę 3 minuty mieszając. Przesmażony boczek (część tłuszczu zostawiam w rondlu) przekładam do dużego garnka stojącego na palniku nastawionym na minimum. Na pozostawiony w rondlu tłuszcz wrzucam partiami kolejne warzywa (w kolejności: cebula, papryka z chili, bakłażan, cukinia z czosnkiem), jeśli zachodzi potrzeba dodaję po ½ łyżki oleju, podsmażam i przekładam do dużego garnka, solę i mieszam. Zwiększam nieco natężenie palnika, warzywa się gotują, a ja w tym czasie kroję każdego pomidora na osiem cząstek, po czym dodaję do garnka, doprawiam, mieszam i gotuję ok. 30 min. Po tym czasie pomidory są prawie rozgotowane, ale reszta warzyw zachowuje jędrność.
kołczu
Cukiereczek13