dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Leczo z wieloma darami sierpnia

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Najwspanialsza potrawa schyłku lata - pyszne leczo warzywne z bakłażanem, cukinią i wędzonym boczkiem.

Leczo z wieloma darami sierpnia Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Leczo z wieloma darami sierpnia

 

Sposób przygotowania:

Leczo z wieloma darami sierpnia
Skórkę pomidorów nacinam delikatnie (krzyżyk w miejscu gdzie był ogonek) i zalewam wrzącą wodą. Po ok. 5 minutach przelewam zimną wodą i obieram ze skórki. Pozostałe warzywa kroję: paprykę w paski, cebule w pióra, bakłażana i cukinię w kostkę, a chili i czosnek w drobną kosteczkę. W szerokim rondlu rozgrzewam 1 łyżkę oleju, wrzucam pokrojony boczek i smażę 3 minuty mieszając. Przesmażony boczek (część tłuszczu zostawiam w rondlu) przekładam do dużego garnka stojącego na palniku nastawionym na minimum. Na pozostawiony w rondlu tłuszcz wrzucam partiami kolejne warzywa (w kolejności: cebula, papryka z chili, bakłażan, cukinia z czosnkiem), jeśli zachodzi potrzeba dodaję po ½ łyżki oleju, podsmażam i przekładam do dużego garnka, solę i mieszam. Zwiększam nieco natężenie palnika, warzywa się gotują, a ja w tym czasie kroję każdego pomidora na osiem cząstek, po czym dodaję do garnka, doprawiam, mieszam i gotuję ok. 30 min. Po tym czasie pomidory są prawie rozgotowane, ale reszta warzyw zachowuje jędrność.
Leczo z wieloma darami sierpnia
Kolejne etapy przygotowania aromatycznej potrawy
Leczo z wieloma darami sierpnia
Przesmażone warzywa przekładam do dużego garnka
Leczo z wieloma darami sierpnia
Ostatni etap przygotowania: obrane pomidory i przyprawy
Leczo z wieloma darami sierpnia
Leczo dusi się w sosie własnym około 30 minut