Sposób przygotowania:
Leczo węgierskie
Na rozgrzanym tłuszczu ( może być olej albo smalec, jednak przyrządzone na smalcu leczo jest smaczniejsze i w kuchni węgierskiej tak się przyrządza ) smażyć cebulę pokrojoną w półplasterki- podlewać wodą, żeby się nie przypaliła. Do podsmażonej cebuli wrzucić boczek i kiełbasę pokrojoną w kostkę- co jakiś czas można dolać trochę wody i dusić na małym ogniu. Następnie wrzucamy papryki pokrojone na grubsze paseczki i jabłko pokrojone w kosteczkę. Dusimy na małym ogniu, aż papryka trochę zmięknie, ale lepiej, żeby była lekko twarda, to nie będzie z niej odchodziła skórka. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i jak jest za gęste to można dolać wody, przyprawiamy. Najlepiej smakuje podane z ryżem, ale można też jeść z pieczywem. Zamiast przecieru pomidorowego, można dodać około 50 dag pomidorów obranych ze skórki- wrzucamy je pokrojone w kostkę przed dodaniem papryki !!! SMACZNEGO :)