BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 225]

Leczo z białej papryki na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Robiąc zapasy na zimę , wymyśliłam leczo z papryki , które będzie jak znalazł do makaronu lub z dodatkiem mięska i kiełbasy .

Leczo z białej papryki  na zimę Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Leczo z białej papryki na zimę

 

  • parę małych cebulek
  • 1 kg bialej papryki
  • 5 ząbków czosnku
  • garść rodzynek
  • sól do smaku
  • 1 łyżka cukru
  • pieprz ziołowy
  • papryka mielona słodka
  • olej do smażenia
  • 500 ml przecieru pomidorowego

Sposób przygotowania:

Leczo z białej papryki na zimę
Paprykę myjemy , wydrążamy gniazda nasienne , kroimy dowolnie .Cebulkę obieramy z łusek , kroimy w kostkę .Smażymy w garnku na małym ogniu kilka minut .Dodajemy paprykę i dusimy , aż papryka będzie miękka .Doprawiamy do smaku .Czosnek obieramy , kroimy na pół , dodajemy do papryki .Jeszcze chwilkę dusimy , tak 5-6 minuty .Opłukane rodzynki wsypujemy pod koniec duszenia , mieszamy . Na koniec wlewamy przecier , ja dodałam taki w kartonie , jeszcze chwilkę gotujemy .Leczo przekładamy do wyparzonych słoików .Pasteryzujemy 10-15 minut .
Leczo z białej papryki  na zimę
Małą
Leczo z białej papryki  na zimę
Małą
Leczo z białej papryki  na zimę
Do papryki i cebulki wsypujemy rodzynki .