Sposób przygotowania:
Leczo z bakłażanem, papryką i botwinką
Bakłażana i paprykę myjemy, osuszamy i kroimy w dość sporą kostkę. Botwinkę dokładnie płuczemy. Buraczki obieramy i kroimy w kostkę, liście i łodygi siekamy.
Cebulę kroimy w piórka i szklimy na rozgrzanym oleju. Pod koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.
Następnie dodajemy 2 łyżki masła i wrzucamy pokrojone warzywa (liście i łodygi botwinki zostawiamy na później). Solimy i dodajemy wszystkie przyprawy oprócz pieprzu. Mieszamy.
Podsmażamy przez około 10 minut, aż warzywa staną się lekko szkliste.
Dodajemy pomidory w puszcze, wlewamy trochę wody i dusimy przez około 10 minut, aż warzywa będą miękkie, ale wciąż jędrne. Doprawiamy do smaku dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Podajemy na przykład z kromką pieczywa.
Cebulę kroimy w piórka i szklimy na rozgrzanym oleju. Pod koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.
Następnie dodajemy 2 łyżki masła i wrzucamy pokrojone warzywa (liście i łodygi botwinki zostawiamy na później). Solimy i dodajemy wszystkie przyprawy oprócz pieprzu. Mieszamy.
Podsmażamy przez około 10 minut, aż warzywa staną się lekko szkliste.
Dodajemy pomidory w puszcze, wlewamy trochę wody i dusimy przez około 10 minut, aż warzywa będą miękkie, ale wciąż jędrne. Doprawiamy do smaku dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Podajemy na przykład z kromką pieczywa.
zbysiowa
skuter5