SUPERPRZEPIS

Leczo z bakłażanem, papryką i botwinką

  • 2
  • Ania321
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Leczo z bakłażanem, papryką i botwinką Więcej zdjęć (5)

Pyszne wegetariańskie leczo z podsmażonych warzyw, z dodatkiem aromatycznych przypraw. Dzięki botwince ma soczysty, czerwony kolor.

Składniki:

Leczo z bakłażanem, papryką i botwinką

 

Sposób przygotowania:

Leczo z bakłażanem, papryką i botwinką
Bakłażana i paprykę myjemy, osuszamy i kroimy w dość sporą kostkę. Botwinkę dokładnie płuczemy. Buraczki obieramy i kroimy w kostkę, liście i łodygi siekamy.

Cebulę kroimy w piórka i szklimy na rozgrzanym oleju. Pod koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.

Następnie dodajemy 2 łyżki masła i wrzucamy pokrojone warzywa (liście i łodygi botwinki zostawiamy na później). Solimy i dodajemy wszystkie przyprawy oprócz pieprzu. Mieszamy.

Podsmażamy przez około 10 minut, aż warzywa staną się lekko szkliste.

Dodajemy pomidory w puszcze, wlewamy trochę wody i dusimy przez około 10 minut, aż warzywa będą miękkie, ale wciąż jędrne. Doprawiamy do smaku dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.

Podajemy na przykład z kromką pieczywa.
Leczo z bakłażanem, papryką i botwinką
Cebulę kroimy w piórka, paprykę w kostkę.
Leczo z bakłażanem, papryką i botwinką
Bakłażany myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
Leczo z bakłażanem, papryką i botwinką
Buraczki kroimy w kostkę, liście i łodygi botwinki siekamy.
Leczo z bakłażanem, papryką i botwinką
Do cebuli dodajemy pokrojone warzywa i podsmażamy je.