Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Leczo z ciecierzycą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Leczo to jedna z ulubionych potraw moich domowników. Z dodatkiem ciecierzycy i papryczki chili leczo jest sycące i rozgrzewające.

Leczo z ciecierzycą Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Leczo z ciecierzycą

 

Sposób przygotowania:

Leczo z ciecierzycą
Ciecierzycę namoczyć poprzedniego dnia. Następnie z ciecierzycy odlać wodę w której się moczyła, zalać świeżą, gorącą wodą, przykryć i gotować do miękkości.

Na patelni zrumienić obraną z osłonki, pokrojoną w kostkę kiełbasę. Na łyżce oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cukinię.

15 minut przed końcem gotowania ciecierzycy wsypać kiełbasę pozostawiając tłuszcz a na nim zeszklić posiekany por i czosnek, dodać pokrojoną w kostkę paprykę bez nasion i papryczkę chili, podsmażyć.

Pod koniec gotowania ciecierzycy włożyć przygotowane warzywa, dodać obrane ze skórki, pokrojone pomidory i ketchup, wymieszać, gotować do miękkości.

Doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Leczo z ciecierzycą
Ciecierzycę zamoczyć na noc a następnie ugotować w świeżej wodzie.
Leczo z ciecierzycą
Z kiełbasy usunąć osłonkę, pokroić i zrumienić.
Leczo z ciecierzycą
Wszystkie podsmażone warzywa połączyć z ciecierzycą.
Leczo z ciecierzycą
Następnie dodać ketchup i pokrojone pomidory.
Leczo z ciecierzycą
Ugotowane leczo przyprawić do smaku.