Ankha

Ankha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Leczo z dodatkiem ciecierzycy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jesteśmy bardzo "leczolubni", zawsze gotujemy większy gar tej potrawy by móc potem sprawdzać czy lepsze na świeżo, czy na drugi dzień. :-)

Leczo z dodatkiem ciecierzycy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Leczo z dodatkiem ciecierzycy

 

  • 5-6 papryk czerwonych
  • 2 nieduże cukinie
  • 2-3 duże cebule
  • puszka pomidorów krojonych
  • puszka ciecierzycy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia
  • świeża ostra papryczka
  • 2 duże ząbki czosnku
  • sól
  • pół szkl czerwonego wytrawnego wina

 

Sposób przygotowania:

Leczo z dodatkiem ciecierzycy
W dużym garnku rozgrzać dobrych kilka łyżek oleju lub oliwy, wrzucić na to pokrojone cebule. Gdy się zeszklą, a nawet lekko zrumienią dodać szybko pokrojone w cząstki papryki, a po chwili cukinię. Lekko posolić w czasie smażenia. Podlać też niewielką ilością wody. Kiedy warzywa będą w połowie miękkie wlać puszkę pomidorów oraz dodać rozcieńczony koncentrat. Wrzucić też odsączoną z zalewy ciecierzycę. Dolać czerwone wino. Zmniejszyć ogień i niech leczo dochodzi na niewielkim gazie. Na sam koniec dodać przeciśnięty czosnek. Doprawić leczo solą i ostrą papryczką. W wersji nie-wege można dodać w trakcie gotowania pokrojone na dłuższe kawałki kabanosy.
Leczo z dodatkiem ciecierzycy
Na początku podsmażam na oleju samą cebulę.
Leczo z dodatkiem ciecierzycy
Cukinię i paprykę kroję w większe cząstki.