cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 498]

Leczo z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Łatwy, wypróbowany wiele razy przepis na leczo - z cukinią, podsmażoną cebulką oraz wkładką mięsną w postaci kiełbasy.

Leczo z cukinią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Leczo z cukinią

 

  • 6 papryk (u mnie 4 czerwone i 2 żółte)
  • 1 cukinia
  • 0,5 kg cienkiej kiełbasy
  • 1 cebula
  • kilka łyżek oliwy
  • 800 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki mielonej
  • szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

Leczo z cukinią

ETAP 1:

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w dużym garnku na niewielkiej ilości oliwy. Cukinię kroimy w półplasterki, papryki wydrążamy i kroimy. Kiedy cebulka się zeszkli, dodajemy warzywa: paprykę i cukinię, obsmażamy razem jeszcze przez chwilę, następnie całość zalewamy passatą pomidorową, dodajemy przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut.

Kiełbasę kroimy w półplasterki i obsmażamy, dodajemy do reszty. Gotujemy jeszcze przez 15 - 20 minut.

Leczo z cukinią
Cebulkę podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy
Leczo z cukinią
Paprykę i cukinię kroimy, dodajemy do podsmażonej cebulki
Leczo z cukinią
Całość zalewamy passatą pomidorową, przyprawiamy oregano, tymiankiem i papryką mieloną
Leczo z cukinią
Osobno podsmażamy kiełbasę pokrojoną w półplasterki