Sposób przygotowania:
Leczo z dynią i ziemniakami
Cebulę i czosnek pokroić i zeszklić na rozgrzanej oliwie, wsypać pokrojoną w kostkę paprykę bez nasion, podsmażyć. Obraną dynię bez miąższu z pestkami i cukinię razem ze skórką pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Kiełbasę obrać z osłonki, pokroić w pół krążki, podsmażyć na patelni.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, ugotować na pół miękko w osolonej wodzie. Do papryki z cebulą wsypać pokrojoną cukinię i pół miękkie ziemniaki, wlać odrobinę wody z rozpuszczoną kostką rosołową, gotować około 10 minut.
Następnie dodać kiełbasę, dynię i pomidory, gotować do miękkości warzyw. Połączyć z ketchupem i koncentratem pomidorowym, doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem, zagotować.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, ugotować na pół miękko w osolonej wodzie. Do papryki z cebulą wsypać pokrojoną cukinię i pół miękkie ziemniaki, wlać odrobinę wody z rozpuszczoną kostką rosołową, gotować około 10 minut.
Następnie dodać kiełbasę, dynię i pomidory, gotować do miękkości warzyw. Połączyć z ketchupem i koncentratem pomidorowym, doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem, zagotować.