Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Leczo z dynią i ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Leczo z warzywami z dodatkiem wędliny jest sycące i bardzo smaczne. Warto go przygotować w chłodne, jesienne dni.

Leczo z dynią i ziemniakami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Leczo z dynią i ziemniakami

 

Sposób przygotowania:

Leczo z dynią i ziemniakami
Cebulę i czosnek pokroić i zeszklić na rozgrzanej oliwie, wsypać pokrojoną w kostkę paprykę bez nasion, podsmażyć. Obraną dynię bez miąższu z pestkami i cukinię razem ze skórką pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Kiełbasę obrać z osłonki, pokroić w pół krążki, podsmażyć na patelni.

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, ugotować na pół miękko w osolonej wodzie. Do papryki z cebulą wsypać pokrojoną cukinię i pół miękkie ziemniaki, wlać odrobinę wody z rozpuszczoną kostką rosołową, gotować około 10 minut.

Następnie dodać kiełbasę, dynię i pomidory, gotować do miękkości warzyw. Połączyć z ketchupem i koncentratem pomidorowym, doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem, zagotować.
Leczo z dynią i ziemniakami
Pokrojoną cebulę, czosnek i paprykę podsmażyć na oliwie.
Leczo z dynią i ziemniakami
Przełożyć do garnka, dodać cukinię i ziemniaki, gotować 10 minut.
Leczo z dynią i ziemniakami
Pokrojoną kiełbasę lekko podsmażyć na patelni.
Leczo z dynią i ziemniakami
Połączyć z warzywami, dodać dynię i obrane ze skórki pomidory.
Leczo z dynią i ziemniakami
Pod koniec dodać koncentrat i ketchup, doprawić do smaku.