Sposób przygotowania:
Leczo z dynią, pomidorami i bakłażanem
Umytego bakłażana kroimy na plastry, posypujemy solą i zostawiamy na kwadrans. Po tym czasie delikatnie opłukujemy go i osuszamy za pomocą papierowego ręcznika. Kroimy w kostkę. Pomidory myjemy i zalewamy wrzątkiem, wyjmujemy z wody, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cukinię po umyciu kroimy w kostkę (można ją obrać, ale nie jest to konieczne, jeżeli cukinia ma duże pestki, można je usunąć). Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i kroimy na plasterki. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. W dużym garnku podgrzewamy nieco olej, dodajemy cebulę, czosnek, trochę soli i pieprzu i smażymy na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, do momentu aż cebula się zeszkli. Dorzucamy wtedy paprykę, doprawiamy słodką i ostrą papryką, dodajemy pomidory i mus z pieczonej dyni (dynię kroimy na kawałki i układamy na blaszce skórą do dołu, pieczemy aż będzie zupełnie miękka, wtedy oddzielamy miąższ od skóry i miąższ miksujemy blenderem- ja zawsze robię większą ilość takiego musu i mrożę w porcjach). Całość mieszamy i gotujemy przez ok 20 minut. Na koniec dodajemy bakłażana i cukinię. Mieszamy i po mniej więcej 10 minutach doprawiamy do smaku (solą, pieprzem, papryką i ziołami) i podajemy z pieczywem.