kasik_sz

kasik_sz

Kucharz
[Przepisów: 30]

leczo z kabaczka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Leczo może też być potrawą jarską - nie dodając kiełbaski, ale ja wolę żeby było jakieś mięsko.

leczo z kabaczka

Składniki:

leczo z kabaczka

 

  • 1 średni kabaczek
  • 2 cebule
  • 2 papryki (czerwona i żółta)
  • 25 dkg kiełbaski

 

  • sos:
  • 1 łyżka keczupu (ziołowego)
  • 2 łyżki ajvaru
  • przecier pomidorowy (najlepiej domowy- słoiczek po dżemie)
  • 1/2 kostki rosołowej drobiowej
  • sól,pieprz,papryka wg.uznania

Sposób przygotowania:

leczo z kabaczka
Kabaczek pokroić w plastry, obrać i wykroić gniazda nasienne. Pokroić go w kostkę, wrzucić do garnka , podlać 3/4 szklanki wody i dusić 15 minut. W międzyczasie kroimy w kostkę cebulę,papryki i kiełbaskę (albo jakieś inne wędlinki). Podsmażamy to wszystko ma patelni . Kiedy zobaczymy że kabaczek się zeszklił dodajemy całą resztę do niego. Potem dodajemy przecier,ajvar i keczup i doprawiamy do smaku. Smacznego !!!