SUPERPRZEPIS

Paprykowe leczo z ogórkiem kiszonym

  • 3
  • Konczi
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Paprykowe leczo z ogórkiem kiszonym Więcej zdjęć (7)

Paprykowe leczo z ogórkiem kiszonym to pyszne danie jednogarnkowe, które świetnie pasuje na obiad i na ciepłą kolację.

Składniki:

Paprykowe leczo z ogórkiem kiszonym

 

  • 4 duże czerwone papryki
  • 1 duża biała cebula
  • 4-5 ogórków kiszonych
  • około 600 - 700 g kiełbasy np podwawelskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku
  • woda

Sposób przygotowania:

Paprykowe leczo z ogórkiem kiszonym
Cebulę obieramy i kroimy w pół plastry, wrzucamy na rozgrzana oliwę, solimy, i podsmażamy na złoto, podlewamy wodą. Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion, kroimy w kostkę, wrzucamy do cebuli, podlewamy wodą do wysokości papryki, doprawiamy paprykami i gotujemy 5 minut.

Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i gotujemy przez kolejne 10-15 minut. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w kostkę ogórki oraz koncentrat pomidorowy.

Całość mieszamy doprawiając do smaku i gotujemy 5 minut by smaki się przegryzły.
Paprykowe leczo z ogórkiem kiszonym
cebulę podsmażamy i podlewamy wodą - dusimy
Paprykowe leczo z ogórkiem kiszonym
następnie dodajemy oczyszczoną i pokrojona paprykę
Paprykowe leczo z ogórkiem kiszonym
podlewamy woda i gotujemy kilka minut
Paprykowe leczo z ogórkiem kiszonym
kiełbasę kroimy w kostkę, dodajemy do lecza
Paprykowe leczo z ogórkiem kiszonym
następnie dodajemy ogórki kiszone i koncentrat
Paprykowe leczo z ogórkiem kiszonym
Na koniec doprawiamy do smaku